מעל גיל 21 ובחנויות יעודיות: כך תיראה הלגליזציה בישראל

הצוות המקצועי שדן מעל 3 חודשים בשאלת הלגליזציה ממליץ רשמית: להסדיר בישראל שוק קנאביס חוקי למבוגרים במודל קנדה. משרד המשפטים יחל מיד בניסוח סעיפי החוק. אם הממשלה לא תתפזר ניתן יהיה להשלים חקיקה בתחילת 2021.

הצוות הבינמשרדי אשר מונה לגבש המלצה באיזה אופן יש לתקן את חוקי הקנאביס בישראל ממליץ: לגליזציה במודל קנדה. הערב (ג’) יסיים הצוות את ניסוח מסמך ההמלצות המלא ויגיש מסקנותיו למשרד המשפטים שיציג את התוצאות ביום חמישי בשעה 13:00 ולאחר מכן ימשיך בהליך החקיקה. כפי שנחשף לראשונה במגזין קנאביס כבר לפני כשבועיים רוב מתוך 11 חברי הצוות הכולל נציגי ממשלה ורשויות רלוונטיות, תומכים במודל הקנדי, כלומר מסחר ושימוש חוקיים למבוגרים מעל גיל 21 כולל רכישה בחנויות ייעודיות.

בסיס המלצות הצוות הוא:

  • המכירה תהיה לישראלים ותיירים מגיל 21 ומעלה
  • בחנויות יעודיות בהצגת תעודת זהות
  • המדינה תוודא שהמחירים יהיו סבירים כדי לא לדחוף לשוק השחור
  • איסור על עישון קנאביס בציבור
  • עישון קנאביס לא יחשב מכשלה בתחקיר ביטחוני
  • גידול ביתי ייבחן בהמשך
חוקי הקנאביס החדשים (חוק לגליזציה אי הפללה)
חוקי הקנאביס החדשים הצפויים (על בסיס הצעות החוק, ייתכנו שינויים)

שתי הצעות החוק מותירות כפי שניתן לראות את הענישה הפלילית על גידול קנאביס, אך ישנן פסיקות בימ”ש מהשנים האחרונות, ואפילו הנחיית משטרה, שקבעו שעציץ או שניים, ללא ציוד עזר (אוהל גידול, תאורה ייעודית וכו’), במרפסת למשל, יכול להיחשב כשימוש עצמי. כיום, למרות חוק הקנסות שניסח השר לשעבר ח”כ גלעד ארדן (חוק “אי הפללה באחריות”), עדיין מופללים מעל 1,000 ישראלים בכל חודש בממוצע בגין שימוש עצמי בקנאביס ורבים אחרים נקנסים בסכומים גבוהים של 1,000 ו-2,000 ש”ח.

חברי הצוות, שהחלו בדיונים בחודש יולי השנה, ערכו פגישות מקצועיות מדי שבוע בהשתתפות מומחים ונציגי ארגונים וקובעי מדיניות בתחום הקנאביס מן העבר וההווה, כולל ממדינות שאישרו לגליזציה בשנים האחרונות כמו קנדה וקולורדו. אלו העידו על היתרונות והחסרונות של המהלך, וברובם תמכו בו תוך הדגשת הצורך במעקב ופיקוח קפדניים. אחד הדגשים הבולטים הוא איסוף נתונים יעיל אודות השפעות המהלך על בריאות, תאונות דרכים, בני נוער ועוד, וטיפול בכך בהתאם.

ההבטחה ללגליזציה ניתנה כזכור על ידי שתי המפלגות הגדולות בממשלה, ‘הליכוד’ ו’כחול לבן’, כבר במהלך קמפיין הבחירות האחרון. השלב הבא הוא ניסוח סעיפי החוק על ידי משרד המשפטים, אישור פורמלי נוסף בועדת שרים לענייני חקיקה, ואז לדיונים פומביים בועדת הסמים. לאחר אישור הסעיפים בועדה תיערך הצבעה בקריאה ראשונה בכנסת, ולאחר מכן תעבור הצעת החוק לתיקונים אחרונים בועדת הסמים ומשם להצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאה, שלאחריהן ייכנס החוק לתוקפו.

על פי גורמים בממשלה ששוחחו עם מגזין קנאביס בתקופה האחרונה מסתמן כי ניתן יהיה לסיים את הליך החקיקה כולו, עד אישור סופי, כבר במחצית הראשונה של 2021, אולי אפילו ברבעון הראשון כלומר ממש בחודשים הקרובים. הבעיה: אם אכן, כפי שרבים מעריכים, הממשלה תתפרק בדצמבר 2020 על רקע אי הסכמות לאישור תקציב מדינה לקראת בחירות שיערכו במארס 2021, יעצר גם הליך חקיקה זה. אם יידחה פיזור הממשלה למארס 21 לקראת בחירות ביוני 21, ניתן יהיה להשלים את החקיקה.

מצד שני, יש גם מי שמזהיר שלמרות רוב תומך, לא יהיה פשוט לממשלה לקדם מהלך מהותי כזה של הפיכת הקנאביס לחוקי כשבממשלה יושבות המפלגות החרדיות המתנגדות באופן עקרוני למהלך. גם יו”ר ‘יהדות התורה’ ח”כ יעקב ליצמן וגם יו”ר ש”ס אריה דרעי, הביעו התנגדות נחרצת. גם שר ‘ירושלים ומורשת’ רפי פרץ יו”ר ‘הבית היהודי’ הצביע נגד ההצעה. אם יתעקשו ויעמדו על כך, ייתכן ויצליחו לסנדל את המהלך. הממשלה הבאה, לפחות לפי הסקרים, תהיה הרבה פחות ידידותית לנושא.

יעד מרכזי בכל מקרה, הוא להספיק לאשר את הצעת החוק לפחות בקריאה ראשונה בטרם פיזור הממשלה, כך שיתאפשר ‘דין רציפות’. כלומר, אם תתפזר הממשלה מוקדם מהצפוי, יהיה ניתן להמשיך בהליך החקיקה בממשלה הבאה בדיוק מהנקודה בה הוא נעצר. הצעת החוק הממשלתית להסדרת שוק הקנאביס בישראל מבוססת על שתי הצעות חוק פרטיות שהגישו נציגת ‘הליכוד’ ח”כ שרן השכל ונציג ‘כחול לבן’ ח”כ רם שפע.

בשבועות הקרובים צפויים להישמע בתקשורת קולות רבים נגד לגליזציה של קנאביס, בעיקר כנראה בעיתון ‘ישראל היום’ ובעיתון ‘מקור ראשון’ שבבעלות בני הזוג המיליארדרים שלדון ומרים אדלסון, המנהלים בתי הימורים בכל העולם ומשקיעים עשרות מיליוני דולרים במאבק ארוך נגד לגליזציה ואף נגד התרת השימוש בקנאביס רפואי. השניים, שכיום הן ‘הפטרונים’ של מפלגת ‘ימינה’ בראשות נפתלי בנט ואיילת שקד, לוחצים על קרוביהם בכנסת הישראלית להפיל את היוזמה ללגליזציה.

בכל מקרה, גם אם יאושר החוק סופית, הטמעת הנהלים והקמת חנות הקנאביס החוקית הראשונה בישראל יצאו לפועל כנראה רק בחלוף חודשים ארוכים, אולי אף שנה כפי שקרה בקנדה וקולורדו. בזמן הביניים שבין אישור החוק לבין פתיחת החנויות בפועל, לא תבוטל ההפללה על שימוש עצמי בקנאביס כפי שרבים קיוו אלא רק לאחר המועד שייקבע, כך נודע למגזין קנאביס.

המשך קריאה
Back to top button
x
Close

אופס!

אנא בטלו את חוסם הפרסומות כדי לצפות בתוכן באתר